Over EDSN

Wij zijn EDSN

Wij bieden digitale services voor de Nederlandse energiemarkt. Hiermee maken wij opwekking, levering en verbruik van energie en energieopwekkers mogelijk. Zo geven wij de energietransitie en verduurzaming van Nederland ruim baan. Daar profiteert iedereen van.

Onze missie

Energiedata voor iedereen

De energiemarkt verandert. Om de markt en de ontwikkelingen continu optimaal te kunnen faciliteren, speelt EDSN hier snel op in. Daarom bouwen wij aan de ontwikkeling van een wendbaar en toekomstbestendig IT-landschap, verdere digitalisering van marktprocessen en nieuwe dataservices voor het delen van data.

Ook heeft EDSN een belangrijk aandeel in de oplossing voor congestie op het energienet. Door slim met data om te gaan, kunnen we energie slimmer managen. Zo wordt de beschikbaarheid van energie nog beter voor Nederland.

Dit is waar wij aan werken

Waar staan we nu

Sleutelrol in de energiemarkt

Energie Data Service Nederland B.V. (EDSN) is de IT-partner van de regionale netbeheerders, TenneT en GTS. Sinds de liberalisering van de Nederlandse energiemarkt is de eerste stap gezet in centrale data-uitwisseling om de overstap van consumenten soepel te laten verlopen. EDSN is op 6 juli 2001 opgericht onder de naam ECH, waarna in 2007 door een fusie de naam is veranderd in EDSN.

Als expert standaardiseert en vereenvoudigt EDSN de informatieoverdracht tussen alle partijen binnen deze vrije markt. We werken aan digitalisering van de IT infrastructuur, dataregisters en applicaties voor wettelijke overdracht van informatie en data-uitwisseling. Met deze sleutelrol verzorgen wij de gehele informatievoorziening voor de vrije Nederlandse energiemarkt.

2.849.641

Personen overgestapt van energie

16.006.388

Aansluitingen geregeld

2.496.094.364

Keer data uitgewisseld

298

Marktpartijen geholpen

Uitstekend werkgeverschap

EDSN is World-class Workplace

EDSN is uitgeroepen tot World-class Workplace 2023-2024 (voorheen Beste Werkgevers). Dit onafhankelijke keurmerk wordt alleen toegekend aan organisaties die door hun eigen medewerkers bovengemiddeld hoog worden gewaardeerd op het gebied van goed werkgeverschap. Daar zijn we ontzettend trots op! Dit keurmerk onderstreept dat we toegewijd zijn aan onze mensen. Ons uitgangspunt is om op een constructieve wijze samen te werken voor het gemeenschappelijk belang. Met een open blik en met respect voor elkaar.

Meer lezen
EDSN is uitgeroepen tot World-class Workplace

Waar staan we morgen

Samen bouwen aan de energiemarkt van de toekomst

Met een groeiend team van gedreven professionals en onze agile werkwijze werken wij samen met onze partners in de keten continu aan verbetering en vernieuwing van data-uitwisseling. Marktprocessen zoals het ophalen en verstrekken van data uit de slimme meters, zonnepanelen en het beter laten werken van de energiestromen op het net, het maken van datadoorsnedes (verrekenen) en registreren en muteren van aansluitdata maken wij dynamisch en flexibel.

De komende tijd staan we voor de uitdaging om nieuwe dataservices te ontwikkelen waarbij de eindklant steeds meer centraal komt te staan als eigenaar van de data. Denk hierbij aan faciliteren van vraagsturing in energieverbruik bij piek- en dalmomenten (flexibiliteit & aggregators), meer vrijheid in keuzes met wie je ​je energie deelt (peer-to-peer)​ of de mogelijkheid om je eigen opgewekte energie en gebruik te optimaliseren door bijvoorbeeld met je zonnepanelen je auto op te laden op welke plek dan ook.

Regionale netbeheerders hebben de ambitie uitgesproken voor verdere centralisatie en uniformering van facilitering van de energiemarkt en te komen tot ‘virtueel één netbeheerder’. Met onze specialisatie helpen wij deze ambitie waar te maken. Samen bouwen aan de energiemarkt van de toekomst!

Ook meewerken aan een duurzame toekomst?

Dat kan! Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Met het lef om een complex en innovatief IT-landschap te betreden. De ontbrekende schakel tussen technologie en energie. Tussen vandaag en morgen. Met elkaar en betrokken. Dat is hoe wij het doen.

Ontdek EDSN. We hebben verschillende vacatures openstaan.

Bekijk vacatures
Samen staan we sterker

Leer ons nog beter kennen

Werken in het hart van de energietransitie. Benieuwd naar onze werkwijze?

Cultuur

Onze cultuur maken we samen! Maar wat typeert ons?

Lees meer

Partners

Samen met onze partners zorgen we voor de meest optimale IT-infrastructuur.

Lees meer

Kennismaken

Wil je ons leren kennen? Dat kan!

Lees meer

Kopje koffie? Kom een keer langs voor een kennismaking

Ja graag!
Element/Brand item/Energiestroom Copy
Element/Brand item/Energiestroom Copy 2