Nieuws

Renso: “Bij EDSN ben ik voor het eerst open over mijn hoogbegaafdheid”

Toen Renso ongeveer 5 jaar oud was, werd bij hem vastgesteld dat hij hoogbegaafd is. Een paar jaar geleden kwam hij erachter dat hij ook hoogsensitief is. “Anders bedraad” noemt Renso het zelf ook wel. Hij vertelt openhartig over de uitdagingen en mooie dingen die dit hem brengt in zijn werk als System Architect bij EDSN.

Intens denken en voelen

Als je Renso vraagt om zijn neurodivergentie te omschrijven, doet hij dat als volgt: “Er gebeurt heel veel in mijn brein. Gevoelens en emoties zijn intens en informatieverwerking gaat snel. Ik zie continu dwarsverbanden. Ook heb ik een groot rechtvaardigheidsgevoel en een sterke behoefte om dingen te creëren.”

Dat brengt op werkvlak ups en downs met zich mee. In zijn werk als System Architect kan hij inhoudelijk helemaal zijn ei kwijt, zoals oplossingen bedenken voor ingewikkelde technische problemen. Dat geeft veel energie. Maar die oplossingen vervolgens overbrengen aan collega’s verloopt niet altijd soepel.

Omdat Renso snel denkt en allerlei verbanden ziet, gaat hij soms te snel in zijn redenatie. “Dan ben ik al bij Z met een oplossing, terwijl mijn collega’s bij A zijn om het probleem te analyseren. Maar je hebt elkaar nodig, ik wil het niet alleen doen. Ik wil iedereen meenemen, want we doen dit samen. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

“Nu collega’s weten hoe ik denk en voel, is er meer begrip voor mijn gedachtegang.”

Renso, System Architect bij EDSN

Voor het eerst openheid

Renso komt in oktober 2022 bij EDSN in dienst en is hij voor het eerst open over zijn hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit. “Ik heb het nooit eerder bij een werkgever gedeeld, omdat ik bang was voor een label. Vormen van neurodivergentie worden helaas vaker gezien als stoornis of afwijking dan als een kans.”

Waarom nu dan wel? Het balletje begon te rollen door een goede klik met een collega die ‘hetzelfde bedraad’ is als hij. Renso lacht: “Ik heb het hem niet eens direct verteld. Als we samenwerken, zitten we op dezelfde golflengte en versterken we elkaar in ons denkproces. Daarmee wist ik genoeg.”

Door het vertrouwen wat hij voelde door die collega, vertelde Renso het later ook aan zijn collega System Architecten en leidinggevende. “Nu zij weten hoe ik denk en voel, is er meer begrip voor mijn gedachtegang. Als ik dan een keer te snel ga in mijn denkproces, durven zij makkelijker te zeggen: ‘Renso, je gaat te snel, even stap voor stap.’ Dat is fijn om te horen, want daardoor komen we eerder tot elkaar.”

Misverstanden en inzichten

Volgens Renso ontbreekt er bij een organisatie vaak de kennis over neurodiversiteit. En zonder die kennis is het moeilijk om begrip te hebben voor de verschillende manieren waarop breinen werken. Dat geldt voor collega’s onderling, maar ook voor leidinggevenden en vanuit het overkoepelende beleid.

Bovendien zijn er nog veel misverstanden over neurodiversiteit. Renso: “Een veelvoorkomende misvatting is bijvoorbeeld dat een hoogbegaafd iemand alles kan, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Patronen herken ik razendsnel en ik ben heel nieuwsgierig, maar met een simpele rekensom heb ik moeite. Ik heb namelijk dyscalculie. Ook kost het mij relatief veel energie om gestructureerd te werken.”

Aandacht voor neurodiversiteit bij EDSN

Renso voelt zich gesteund door de aandacht voor neurodiversiteit bij EDSN. Vanuit het interne cultuurprogramma van EDSN, genaamd Let’s GROW, worden verschillende activiteiten georganiseerd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en teambuilding. Binnen het programma is veel aandacht voor het creëren van een veilige werkomgeving.

Zo werd in het najaar van 2024 een lezing gegeven door neurodiversiteitsexpert Saskia Schepers over psychologische veiligheid en inclusiviteit. Ze gaf daarbij concrete tips en acties aan EDSN om mee aan de slag te gaan. Renso vond dat een waardevolle sessie: “Die lezing was een mooie eerste stap in meer begrip en kennis over hoe verschillende breinen werken, daar kunnen we bij EDSN op doorbouwen.”

Verhalen vol energie van onze collega’s

Samen bouwen aan iets dat bijna niemand kent, maar waar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens In de markt zijn we de onmisbare schakel tussen technologie en energie. Wat vinden collega’s van hun werk bij EDSN en waar krijgen ze energie van?

Samen staan we sterker

Leer ons nog beter kennen

Werken in het hart van de energietransitie. Benieuwd naar onze werkwijze?

Cultuur

Onze cultuur maken we samen! Maar wat typeert ons?

Lees meer

Organisatie

Hoe werkt EDSN als organisatie?

Lees meer

Operatie

Hoe ziet onze operatie eruit?

Lees meer

Kopje koffie? Kom een keer langs voor een kennismaking

Element/Brand item/Energiestroom Copy
Element/Brand item/Energiestroom Copy 2